Despre inselarile care au avut loc la Medjugorie, am mai discutat pe acest blog. Biserica Catolica nu a recunoscut niciodata aceste miracole, dar pentru a nu rata ocazia de a face noi convertiri si de a mentine autoritatea scaunului papal, a ingaduit pelerinajele, pe motivul ca „daca nu a fost infirmat miracolul” nu pot fi interzise.

Reamintim pe scurt istoricul acestui loc de pelerinaj pentru aproape un milion de oameni anual. In anul 1981, pe 24 iunie, 6 copii (acum adulti) au pretins ca au avut diverse viziuni ale Maicii Domnului si ale ingerilor care fie ii indemnau sa se roage, fie le transmiteau mesaje pentru omenire. Intre timp, mai multi pelerini au avut diverse …. „experiente vizuale” (aratari dracesti) in urma carora unii chiar s-au ales cu arsuri la ochi (probabil din focusarea un timp prea indelungat la lumina soarelui). Iata ce declara un preot catolic:

„Intr-adevar am vazut rozariuri care isi schimbau culoarea si m-am uitat direct la soare la Medjugorje si am vazut ca parea sa se roteasca in diverse culori. Ar fi poate mai usor sa declar ca a fost doar o isterie de moment, cu exceptia ca in acest caz ar trebui sa ma acuz singur ca sunt isteric, ceea ce nu sunt”

– sursa: Wikipedia

Cercetarea fenomenului de catre Biserica Catolica are loc de ani buni. Desi nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la veridicitatea aparitiilor si a „sfinteniei” acestui loc, Papa a binecuvantat pelerinajele, pe motivul ca „fenomenul” „aduce roade”, adica ca se fac multe fapte bune in jurul acestui fenomen, ca multi oameni vin si devin mai credinciosi, ba chiar vin crestini de toate confesiunile.

Dintre cei 6 copiii, 3 pretind ca inca au viziuni zilnice, unul in a doua zi din fiecare luna iar ceilalti doi ca o singura data pe an. Numarul de „viziuni” contabilizate ale pelerinilor sunt de 40.000 incepand din 1981. Desi Papa Francisc declara ca pelerinii la locul aparitiilor Maicii Domnului au nevoie de sprijin spiritual (prin infrastructura pe care Vaticanul o va oferi), Papa a exprimat indoieli asupra continuitatii aparitiilor. Adica, practic i-a facut mincinosi pe cei 6 copii (acum tineri).

Dar daca cei 6 sunt acum mincinosi, inseamna ca prima data au fost sinceri? E posibil ca Maica Domnului sa se arate la 6 copiii si acestia ulterior sa devina niste mincinosi si inselatori, interesati doar de perpetuarea acestor pelerinaje? Caz in care, daca papa are aceste indoieli, de ce totusi autorizeaza pelerinajele?

„Fructele bune” ale acestui „loc sfant” sunt insa cel putin discutabile. Nu intram in prea multe amanunte, dar amintim cazul preotului franciscan Tomislav Vlašić care dupa ce a avut o relatie sexuala cu o calugarita catolica in 1976 pe care a lasat-o gravida, a trimis-o in Germania pentru a pastra secret acest „incident” si a nu se afla cine este tatal copilului. Ceva ani mai tarziu, parintele Vlasic a mers in 1981 in Roma pentru a lua parte la „Miscarea carismatica” (o alta dracovenie papista) unde o alta calugarita (pe care nu se stie daca a mai lasat-o gravida) i-a profetit ca el se va afla in centrul unei mari miscari cu ajutorul Maicii Domnului.

Cand parintele Vlasic a auzit de aparitiile de la Medjugorie, a parasit parohia din satul sau (aflat in apropiere) fara binecuvantarea episcopului si s-a facut pe sine „parinte spiritual” al copiilor care au avut viziunile. De asemenea, l-a inlocuit pe preotul locului cand acesta a fost arestat de comunisti.

Nu expunem aici tot traseul acestui inselat, e indeajuns sa spunem ca in 2008, pana si catolici s-au saturat de devierile lui si l-au „laicizat” (un termen modern echivalent in ortodoxie cu afurisirea). In 2012 Vlasici a ajuns intr-o secta new age care imbina catolicismul cu astrologia.

Dedesubturile socante ale cresterii spectaculoase a acestui fenomen sunt atat de strigatoare la cer incat pana si numerosi catolici sunt revoltati de pasivitatea cu care papa a tolerat inselaciunea sa perpetueze si sa ajunga un fenomen. Banuiala tuturor celor care nu au cazut in aceasta capcana a fost insa ca tacerea bisericii ar fi doar o strategie de a nu produce un soc si o diviziune prea mare, de vreme ce raul nu a fost starpit la timp. Nu stim motivele pentru care macar papa Ratzinger nu a facut nimic. Pe langa faptul ca Ratzinger parea mai legat de doctrina si mai atent la canoane decat Francisc, acesta luase cunostinta din intamplare chiar de la calugarita catolica care a fost lasata gravida de Vlašić („parintele spiritual” al celor 6 copii si regizorul intregului show) despre ce se intampla cu adevarat la Medjugorie si cine este Vlasic.

Dar Medjugorie nu este un caz unic. Fatima este deja un pattern si amuzant, exista un conflict in catolicism intre adeptii „Fatimei” care sunt mai traditionalisti (consevatori) si pelerinii de la Medjugorie care sunt mai deschisi la „nou” si mai predispusi la transformarile spectaculoase prin care va trece Biserica Catolica in pragul apocalipsei in pregatirea primirii lui Antihrist.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *