Putini credinciosi romani stiu ca Biserica Ortodoxa Romana cinsteste (inca) si sfinti martiri si marturisitori care nu au stat doar impotriva paganilor sau imparatilor asupritori ai crestinismului primar, ci au stat impotriva impunerii cu forta a catolicismului in secolul al XVIII-lea. Acesti sfinti sunt Cuviosul Visarion, Cuviosul Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea si sunt praznuiti la 21 Octombrie (vezi sinaxar).

Din viata lor ar trebui sa intelegem ca ei nu participau la simpozioane ecumeniste si nici nu se rugau impreuna cu catolicii ci invatau oamenii ce este credinta ortodoxa si ii indemnau sa staruiasca in aceasta si sa nu accepte amestecul cu ereticii.

Citind viata lor observam ca ei nu primeau „bursele” si onorurile conducatorilor catolici care incercau sa ii mituiasca cu avutii lumesti pieritoare ci stand impotriva tuturor ispitelor, au staruit pana la moarte in pastrarea dreptei credinte si au indemnat si pe altii sa ii urmeze, primind astfel cununa nepieritoare.

Acesti sfinti sunt cinstiti mai ales in Transilvania, fiind canonizati in anii 1950 si praznuiti la 21 Octombrie.

Dar nu doar acesti trei marturisitori i-a avut Biserica noastra, ci multi alti stiuti si nestiuti, toti exemple demne de urmat mai ales in zilele noastre cand problema unirii intre ortodocsi si catolici este una fierbinte si cand putem invata din viata si exemplul acestor sfinti daca ei au ales sa se uneasca cu catolicii sau cu Dumnezeu.

Alte recomandari:

sinaxar 21 octombrie

predica IPS Andrei Andreicut la sarbatorirea luptatorilor pentru Ortodoxie a Sfintilor Ardeleni

emisiune Radio Renasterea – invitat Pr. Simion Abraham

Uniatismul in Transilvania – opera unei intreite silnicii – Pr. Dumitru Staniloae


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *