papa-ecologia-a

Papa Francis spune ca incalzirea globala este un fapt real si ca o noua autoritate politica globala e necesara pentru a salva umanitatea de la inevitabilul dezastru. O noua enciclica papala care trebuia sa fie publicata joi a „rasuflat” prin surse. In ea Papa Francisc viseaza la o noua autoritate care sa aiba sarcina „reduceri poluarii si a dezvoltarii tarilor si regiunilor sarace”.

Ce este interesant este ca aceasta enciclica papala suna foarte mult cu noua agenda pentru dezvoltare sustenabila care urmeaza sa fie lansata la ONU in septembrie.

Aceasta radicala noua agenda de la ONU se numeste „Agenda 21 pe steroizi” pentru ca merge mult mai departe deacat Agenda 21. Noua agenda ONU nu doar adreseaza mediul ci atinge si probleme cum ar fi saracia, agricultura, educatia si egalitatea sexelor (homosexualitatea). Este in esenta o platforma de guvernare mondiala si suna foarte similar cu ceea ce isi doreste Papa Francisc. De fapt, Papa Francisc va da un discurs la lansarea agendei la ONU in Septembrie. Din motive doar de el stiute, Papa Francisc s-a decis ca lupta impotriva schimbarii climatice sa fie centrul misiuni sale papale si munceste din greu pentru a uni cat mai multa umanitate posibila in jurul acestui efort.

Papa Francisc nu este insa singular in tentativele sale de stimulare a unei guvernari mondiale. Predecesorul sau Benedict intr-o enciclica din 2009 a propus un supra-ONU care sa se ocupe cu problemele economice si sa rezolve saracia.

La lansarea enciclicei, langa Papa Francisc se va afla John Schellnhuber, un profesor universitar german care are niste viziuni radicale asupra mediului si este foarte ingrijorat de supra-popularea planetei, propunand o „Curte Planetara” ghidata de „Consitutia Pamantului” care sa coordoneze guvernele si sa aiba drepturi depline asupra tuturor popoarelor.

In raspuns la ingrijorarile papei, un grup de oameni de stiinta de la NASA aflati la pensie (altfel nu ar avea curajul) i-au trimis o scrisoare prin care incearca sa il calmeze si ii explica ca „incalzirea globala” exista momentan doar in modelele simulate de „miliardarii de carbon” si nu reise deloc din date reale sau alte observatii stiintifice.

Categorii: Diverse