Anglicanii se bucura de alegerea noului papa, pentru ca Jorge Bergoglio a declarat de mai multe ori ca „biserica universala are nevoie de anglicani” si ca „ordinariatul nu e necesar”. Iata ce declara un fost lider anglican:

„Intr-o zi m-a chemat sa iau micul dejun cu el si mi-a spus foarte clar ca Ordinariatul (1) nu e necesar si ca biserica (catolica, n.n.) are nevoie de noi, anglicanii” (Sursa)

Asta inseamna ca practic noul papa este de parere ca catolicii pot sa aiba comuniune cu anglicanii si fara aceasta „convertire”. Doctrina este din nou irelevanta pentru catolici, un nou aggiornamento erodeaza si mai mult substanta credintei catolice.

Dar nu doar cu anglicanii se arata mai putin catolic noul papa, ci si cu protestantii. Bombardati de gesturile fatarnice se smerenie si umilitate a noului papa, presa mainstream a omis sa raporteze umilitatea pe care noul papa o are si fata de protestanti. Astfel, pe 19 Iunie 2006, pe stadionul Luna Park din Buenos Aires, actualul papa a ingenuncheat in fata pastorului protestant „Carlos Miranda” ca sa ia „bunecuvantare” de la el (mai multe detalii). Iata deci ca noul papa cere binecuvantare nu doar de la catolici ci si de la protestanti.

papa-se-inchina-in-fata-unui-pastor-protestant

Noul papa nu a uitat insa nici religia iudaica, stirea cu participarea acestuia la Hanukka fiind redata si in presa romaneasca (vezi aici). Ce nu s-a spus in presa este insa faptul ca de Hanukka evreii o data cu aprinderea sfesnicului zic si o rugaciune:

Binecuvântat fii IEHOVA Dumnezeul-nost, Împ?ratul Zidirii,
Care ne-ai sanctificat prin poruncile Tale ?i ne-ai poruncit s? fim o lumin? a neamurilor,
?i ne-ai dat pe Ie?ua Mesia [Isus Cristos], Lumina Lumii.

Evident, prin Iesua Mesia din aceasta rugaciune evreii nu se refera la Iisus Hristos, deoarece evreii inca il asteapta pe Mesia. Participarea la un ritual iudaic in care nu doar se comemoreaza un eveniment istoric din istoria poporului evreu – care eveniment este recunoscut si apreciat si de crestini – dar o data cu acest ritual se neaga existenta si venirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si se afirma universalitatea religiei iudaice, nu reprezinta doar un act de lepadare de Hristos, dar si o lipsa de minima demnitate pentru un lider religios, pentru valorile si credinta pe care le afirma.

Pe langa lipsa de demnitate – sa zicem ca este umil – noul papa arata insa si o problematica superficialitate, ignorand lucruri evidente pentru toti crestinii in numele unei false iubiri si comuniuni care nu are nevoie de co-participare la ritualurile religiilor respective. Una e sa bei un ceai cu un anglican si alta e sa spui ca dogmele nu mai conteaza. Una e sa te declari prieten cu evreii si alta e sa participi la un ritual in care se neaga Hristos. Una e sa recunosti valorile protestantilor si sa incurajezi impreuna-lucrarea pentru ajutorarea saracilor si pacea lumii si alta e sa te inchini in fata unui pastor – act de supunere fata de credinta celuilal si lepadare de propria credinta.

Note:
1. Ordinariatul este pentru anglicani ce a fost greco-catolicismul pentru ortodocsi: „va inchinati la papa dar va pastrati costumatia si pricesnele”


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *